Dins del VI Cicle “Redescobrir Cavanilles”, que organitza el Centre Excursionista de Valencia i patrocina la Fundació Bancaixa, hem preparat l’excursió per la Vall de la Canal i la Serra dels Plans

Es tracta d’un itinerari mediambiental que es desenvolupa al sud del terme municipal d’Alcoi, i que pretén acostar a l’excursionista a la realitat mediambiental de la partida de La Canal, on es projecta construir un polígon industrial, amb urbanització i camp de golf damunt de l’aqüífer que subministra l’aigua potable de la ciutat d’Alcoi, així com pujar al punt més alt de la Serra dels Plans, de 1.330 metres, cim que es projecta ocupar i desnaturalitzar per a instal.lar una injustificada i innecessària estació de radar per a l’aeroport d’Alacant.

Un projecte de defensa del medi ambient, titolat “La Canal, un mon per decobrir”, va rebre el Premi Margalló, del Centre Excursionista de València, en 2001. Es tracta, en síntesi, d’una proposta per a defensar i proposar la Vall de la Canal, com el corredor biològic necessari entre les serres de Mariola-Font Roja i les serres d’Aitana-Serrella-Puig Campana.

Actualment, els dos projectes esmentats, poden hipotecar per a sempre el paisatge natural, i relativament poc antropitzat , que encara avui podem contemplar.

Pensem, per tant, que són bons motius per a eixir a conèixer millor, i una volta més, les nostres estimades muntanyes, les muntanyes valencianes.

Guia: Carles Mª Mançanet
Premi Cavanilles 1995