Campanya Brull Viu! 2009

El passat mes de maig, la CAM, mitjançant el programa de voluntariat medi-ambiental VOLCAM, va concedir una subvenció a l’associació El Rentonar de La Torre de les Maçanes per a recuperar l’espai natural del Brull

Aquesta és una zona per la qual discorre el riu del Brull, anomenat així, perque són aigües que brullen en un abancalament, i van baixant formant una sèrie de tolls i salts fins unir-se al riu de La Torre. Per la seua proximitat al poble, era un paratge popular molt freqüentat. Amb el pas del temps, degut a l’abandó que comporta la forma de vida actual i per diversos aconteiximents ocorreguts, el seu aspecte havia canviat, convertint-se en un paratge degradat e inaccessible i que corria el perill de caure en l’oblit.

Junt al Brull es troba un antic molí conegut com El Primer Molí. Els dos formen, gràcies a l’home, un conjunt plenament integrat, en el qual el Molí aprofitava la força natural del riu, en un espai en què conflueixen el bosc mediterrani i la vegetació de ribera i que durant molt de temps va ser lloc de referència per a la nostra comunitat. El Primer Molí per la seva utilitat industrial durant segles i els tolls del Brull pel seu atractiu natural, lloc de visita i esplai per als nostres veïns.

Els membres de l’associació El Rentonar, hem visitat aquest lloc amb una certa freqüència, i en aquests últims anys hem vist el seu progressiu deteriorament. Els abocaments de fangs tòxics produïts per una perforació d’un aquífer, realitzada en les proximitats, van aguditzar el mal estat dels Tolls del Brull, convertint-los en fangars, que quedaven asfixiats entre una vegetació descontrolada.

La fisonomia de la zona estava modificant-se greument, i vam decidir intervindre per aturar aquest procés.La regeneració de la zona és un treball dur, però molt gratificant perquè ens permet gaudir, novament, d’un entorn que ha perdurat en el record col·lectiu.És important destacar l’acció del voluntariat, gent que sacrifica el seu temps de descans per a realitzar un treball pesat, a canvi de la satisfacció de tornar a donar-li a aquest espai un aspecte digne, perquè puga ser visitat novament, i treure de l’oblit una infraestructura hidràulica que té, estem segurs, un gran interès arqueològic.

Els voluntaris compartim una il·lusió, que justifica el nostre esforç. Hem de fer menció especial a l’Associació de Caminantes de Aigües, que ens han acompanyat incondicionalment, en les jornades de neteja.

El primer objectiu està complit, el Brull s’ha netejat de mala herba perquè pugui ser visitat i tots puguem recuperar la memòria d’un patrimoni oblidat

De nou, El Brull Viu!