Aquest matí ha tingut lloc una marxa antinuclear a la central nuclear de Cofrents, organitzada per la plataforma “Tanquem Cofrents”

Amb aquesta activitat s’ha reclamat que no es renove la llicència d’explotació de la central, que finalitza el dia 20 d’aquest mes.

En la marxa han participat unes quatre-centes persones procedents de diverses comarques valencianes, i també de les comarques veïnes de Castella-La Manxa. Desenes de manifestants s’han desplaçat des de l’Alcoià i el Comtat en un autobús organitzat per la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció.

Els participants han caminat des de la població de Jalance fins al pont d’accés a la central nuclear, on la Guàrdia Civil havia establit una barrera per impedir l’aproximació a l’entrada de les instal·lacions nuclears. Així, han hagut de concentrar-se en la carretera, davant del pont, per llegir un manifest que denunciava el perill de mantindre en funcionament aquesta central, que ja ha complit 25 anys. Aquesta mateixa setmana es va fer públic un informe que revelava que Cofrents ha patit en l’última dècada un total de 102 successos de seguretat, nombroses davallades de potència imprevistes i fins a 25 parades no programades. Així mateix, segons el Consell de Seguretat Nuclear, organisme estatal que ha de vetlar per controlar la seguretat de les instal•lacions nuclears, Cofrents és la central on els treballadors reben dosis radioactives més altes en el procés de recàrrega del combustible.

Les portaveus de “Tanquem Cofrents” han destacat que aquestos seriosos problemes de seguretat evidencien l’envelliment i l’esgotament de la vida útil de la central nuclear i, en definitiva, l’existència d’un perill cada volta més gran d’un accident nuclear.

També han subratllat que la producció d’energia de Cofrents és prescindible, ja que és equivalent a l’exportació neta d’electricitat per part de l’Estat espanyol.

Les persones assistents a la marxa han finalitzat l’acte guardant un minut de silenci per les víctimes del terratrèmol i el tsunami patit pel Japó, i han expressat la seua preocupació per la situació límit de diversos reactors nuclears d’aquell país.

El 11 de març es va presentar a Valencia un informe elaborat per Tanquem Cofrents i Greenpeace titolat: “Razones para cerrar la Central Nuclear de Cofrentes” on es destaquen les problemes d’envelliment de la central i la segua seguritat deficient.Podeu descarregar-vos l’informe: cofrentes.pdf

Ciberacció: Pel tancament de la nuclear de Cofrents.