Publicat el 12/03/2013 per Ester Gisbert Alemany. Traducció de Javi Llinares.

Com comentàvem en anteriors posts…

El Sistema Dinamo necessitava d’al·licients per agafar impuls i posar-se en càrrega. Ara estem en això, tenim uns clients amb ganes d’experimentar! Són els propietaris del Mas del Planet, que prompte serà un Centre Rural d’Experimentació, un lloc on compartir coneixements, experiències, idees i nous projectes sobre el món rural. Ja havíem treballat abans amb ells, fent un estudi previ sobre les possibilitats del mas de convertir-se en una casa rural. En aquell moment escrivíem:

Aquest projecte tracta de mobilitzar un patrimoni familiar en l’àmbit rural, terrenys i masia. El repte és actualitzar-tecnològica i legalment per poder obtenir-ne un aprofitament, tant personal, per a ús d’habitatge o taller, com d’enriquiment personal i social, en la forma de centre social o negoci vinculats al fet rural. Això és així perquè no es vol desenvolupar un projecte d’inversió patrimonial o empresarial, per falta de liquidesa, sí, però també per un desig d’experimentar solucions alternatives i més sostenibles.

El patrimoni concret s’ubica a La Torre de les Maçanes, poble de la muntanya alacantina que perd capital humà (sobretot jove) a causa de les desavantatges respecte a les àrees metropolitanes amb més oportunitats professionals, però que té una gran afluència de visitants i ”retornants “sobretot a l’estiu, caps de setmana i festius. La seva relativa proximitat als centres de població i el seu paisatge (en perill d’extinció) fan d’ell un destí preferit tot i no tenir desenvolupada una estratègia ni una indústria turística, ni definits uns productes turístics més enllà de bars i restaurants (ara comencen a aparèixer cases rurals, però sense cap estratègia ni vinculació territorial) i el mercat dels diumenges. Posseeix un enorme potencial de “vinculació”, que encara no està explotat ni definit, ja que els seus visitants, domingueros i estiuejants, solen tornar encara que no es sapiguem bé per què.

Els promotors (tot i ser joves i formats) demostren una clara voluntat de quedar-se a viure al poble i seguir una manera de vida lligada al mó rural, encara que modificada per les seues costums més globalitzades i la seva formació i treballs relacionats amb les noves tecnologies. A més tenen capacitats i voluntat de participar en el procés de construcció i de disseny del projecte. Els seus majors actius en un procés així, serien la seua xarxa de seguidors de la marca Sóc de Poble, que ha aconseguit aglutinar un sentiment de reivindicació rural que encara no s’ha aconseguit monetitzar. I tota l’experiència adquirida en molts anys de treball i voluntariat en el món rural. Els clients ja es van involucrar en un projecte similar (més gran i costós, legal i econòmicament) que no es va dur a terme finalment.

El pressupost és molt reduït. Encara que sí disposen de cert capital inicial, no és suficient per dur a terme un projecte de rehabilitació tradicional, que seguisca el curs establert de posada a punt legal, redacció de el projecte, construcció i ús. Aquestes etapes hauran d’anar solapant unes a les altres per no allargar en el temps la possibilitat d’ús i d’obtenció de possibles beneficis.

Llegint açò 2 anys després, s’entén fàcilment que, quan hem conceptualitzat aquesta forma de construir, els haguem proposat ser beta-testers del Sistema Dinamo. Per a nosaltres és molt emocionant treballar amb unes persones que, amb les seues associacions i les seues empreses, estan aportant alternatives per al desenvolupament rural. Val la pena llegir la seua història i conèixer tota la seua experiència.

Aquest espai es convertirà per uns mesos en un altre dels llocs d’experimentació, juntament amb el Laboratori de Camp, del Sistema Dinamo. Ja portem diversos mesos de planificació i preparatius per a realitzar els dinamos que han optat per rehabilitar el seu mas en el temps, al ritme que la seua economia ho permeti i de forma més dinàmica i resilient. També els estem assessorant en la comunicació i estratègia del projecte que es durà a terme mitjançant un blog, llistes de correu i el Facebook del Planet.

Els dinamos es realitzaran en forma de tallers i voluntariats pel desig dels nostres clients de crear comunitat al voltant de la vida al món rural, on experimentar solucions alternatives i compartir l’aprenentatge i amb l’objectiu per part de @drassana.architects, (drassana.org) que més persones coneguen el Sistema Dinamo perquè puguen portar aquests coneixements a les seues pròpies llars i crear una xarxa de persones experimentant i millorant aquestes tecnologies.