El dissabte 23 de Març vam realitzar la primera Experiència en el Mas del Planet!

Com ja us vam contar, vam realitzar una Jornada Constructiva per experimentar amb la construcció d’una solera de calç hidràulica i fibres de cànem. Moguts per la voluntat d’aprendre sobre estos materials i sobre la tècnica constructiva van arribar al Mas del Planet persones de tot arreu: Beniardeig, Planes, Fageca, Jacarilla, Alacant, Castuera, Benilloba i, fins i tot, de Perú!

L’equip de @drassana.architects, (drassana.org)es va encarregar de dirigir la jornada i d’impartir els coneiximents tècnics als participants, des del procés constructiu a les característiques tècniques dels materials. Una vegada ens vam assabentar de la teoria, vam passar a la pràctica. Amb la explicació de les mesures de seguretat i ben equipats amb mascaretes, guants i ulleres de seguretat vam començar a experimentar la facilitat de treballar amb un material tan lleuger com el cànem, i un d’altre menys tòxic que el cement, com és la calç.

A més de pastar el formigó, vam aprendre a distribuir la massa amb les paletes, a nivellar, calcular on s’han de posar les juntes, etc. Les “tongaes” que feiem èren ben xicotetes, per la capacitat de la formigonera i perqué el cànem necessita barrejar-se molt, molt bé, però les mesures i tot allò técnic ja ho veureu en el dossier DIY que els amics de aRRsa! publicaran quan fem les últimes capes d’acabament. El que ja us podem assegurar és que, com va dir Mercedes, una de les participants: “al pesar tan poquito y hacer cantidades tan pequeñas yo misma veo que lo puedo hacer en casa”.

Entre sacs de cànem triturat, carretons i formigoneres encara vam tindre temps per parlar amb tots els participants del nostre projecte de convertir el Mas en un Centre Rural d’Experimentació. I tots ens van donar moltes idees i se’n van emportar d’altres i, inclós, ens van proposar de fer alguna experiència ells mateixos. Vicent, no ens oblidem d’eixe curset de formatges, amb Maria José de Ecovamos vam xarrar molt sobre comunitats locals i comunicació digital, Isa ens va deixar un llibre sobre els pioners de la bioconstrucció en Espanya, amb Juan Gabriel parlavem de cóm utilitzar la cal per restaurar i decorar, Jose ens contava sobre el mur que vol restaurar a sa casa, Patricia sobre un telar de canyes i Mercedes, estudiarem eixa idea d’un forn de pa,… :).

El temps ens va acompanyar i va fer un dia esplèndid que ens va permetre difrutar del paisatge que envolta al Mas, que està preciós ara en primavera. A més vam poder dinar fora les delícies que van preparar Pere i Juan per a que agafèrem forces per a continuar i degustàrem els sabors de la muntanya: olleta borda, pericana, olives partides i herbero de casa, no va faltar de res.

A la vesprada ja pensàvem que la gent estaria cansada però, com que ja dominàven la tècnica, tot el món es va posar devanit a avançar més encara la solera i, en dues hores, vam avançar més que tot el matí. Cóm es nota quan li agafes el “tranquillo” a les coses!

Ací i al Facebook us deixem amb una galeria d’imagtes del taller. El que vau estar allà trobareu una sorpresa… Quan el diumenge vam acabar el que quedava de la solera vam decidir utilitzar unes grans pedres planes estretes de l’enderrocament per a marcar l’accés, van quedar molt xules!!

María, Paula, Ana, José, Patricia, Vicent, Juan Gabriel, Mercedes, Maria José, Ana: Gràcies per fer vostre el Mas del Planet i per fer-nos pensar que és possible!!!