La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat torna a impartir la conferència del foc que ja es fera fa un any a la Torre de les Maçanes

Logo Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat va ser convidada per l’Assemblea dels pobles de la Mariola dins el context del 1r Aplec dels pobles de la Mariola, a tornar a fer de nou la xerrada sobre incendis forestals. El fil conductor d’enguany de l’aplec era la defensa de les serres enfront dels incendis forestals i la conferència, que es va fer al patronat d’Alfafara va ser tot un èxit.

RedactaVeu / Alfafara

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, dins la seua tasca de defensa del territori, va ser convidada dissabte passat 5 d’octubre a tornar a impartir la conferència del foc que ja es fera fa un any a la Torre de les Maçanes junt a Rafa Jordà, un agent forestal. Aquesta vegada foren convidats per l’associació el Rentonar en el context del gran incendi de l’estiu on havien mort 2 persones.

Més endavant, en desembre de 2012 a Alcoi també es va fer la xerrada, dins les jornades organitzades per l’Ajuntament d’Alcoi on es va fer un escampat de palla arran de l’incendi de la Mariola a la zona de Serelles, junt a Artemi Cerdà (catedràtic i professor de Geografia de la Universitat de València i expert en foc i erosió del sòl) i Jorge Mataix-Solera (Doctor en Ciències, professor titular d’Edafologia en la Llicenciatura en Ciències Ambientals de la Universitat Miguel Hernández). Després, al març, en Enguera i gràcies a la invitació de l’associació ADENE la conferència per part de la Coordinadora va ser impartida també amb Artemi Cerdà.

Convé recordar que el foc és un agent natural present al mediterrani des que el clima és el de l’actualitat i, per tant, la vegetació i animals estan adaptats a la incidència de focs. Curiosament la població en general té una percepció molt negativa del foc perquè la vegetació es consumeix i desapareix. Però l’element més feble de l’ecosistema és, en veritat, el sòl, i no les plantes, que, quan s’erosiona es perd irremeiablement i no permet que es regenere el bosc.

Idees com que la causa dels focs grans són les retallades en servei d’extinció, que la serra està bruta, que els focs s’apaguen en hivern…continuen sent majoritàries entre la població, els polítics i els mitjans de comunicació “i fóra bo que escoltàrem una visió científica del que s’anomena “ecologia del foc” que advoca per intentar que la recurrència del foc (la freqüència i la intensitat) no se’n vaja de mare, que es protegisca el sòl de l’erosió, que no es pense de seguida en repoblacions que són moltes voltes totalment inútils i que pràctiques agressives com ara eliminar els troncs d’arbres cremats amb maquinària pesant siguen eliminades de la solució tradicional i típica de com gestionar el post-foc”.

Una de les idees fonamentals que es va aportar a la conferència i posteriorment a la taula rodona va ser que l’urbanisme implantat a les forestes eliminava més massa forestal que els mateixos incendis i, fins i t tot, per la jerarquia d’actuacions del servei d’extinció (primer les persones, després els béns i per últim la serra), dificultaven que en veritat es pogueren destinar mitjans efectius a salvar la serra.