Image by Maria Godfrida from Pixabay.

El fenomen de les renovables que triomfa a tot Europa i la possible alternativa de la fugida del rebut de la llum tradicional, s’esfuma amb aquesta nova reforma del govern

El servilisme del nostre govern als grans oligopolis energètics es fa evident amb l’aplicació de errònies polítiques de perpetuació de centrals nuclears i tèrmiques, que no beneficien ni als ciutadans ni al nostre medi ambient, descartant el suport i desenvolupament d’energies netes produïdes per agents naturals com són el sol i el vent de les que la nostra situació geogràfica al món ens fa uns privilegiats.

QUIN GOVERN!!

El Govern publica un Reial Decret amb el que aprova les últimes retallades a las energies renovables

El Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme ha publicat el dimarts 10 de juny al BOE el Reial decret 413/2014, que recull el nou sistema de retribució que afecta al règim especial de producció d’energia elèctrica conformat pel conjunt de regles específiques que s’aplicaven a l’electricitat generada mitjançant fonts d’energies renovables, cogeneració amb alt rendiment energètic i residus, i que a efectes pràctics implicarà una retallada anual d’uns 1.700 milions anuals a la retribució que reben aquestes tecnologies.

Retalls de publicacions de premsa:

 • “Gairebé un any després de llançar la reforma energètica per taponar el colossal dèficit de la tarifa elèctrica, el Govern espanyol va aprovar diverses normes que regularan la producció d’energies renovables i donaran un nou impuls al programa per titulitzar el deute que els consumidors espanyols encara tenen pendent amb les principals elèctriques del país.” (Público).
 • “Entre 1998 i 2013, les primes a les instal · lacions d’energia renovables, cogeneració i residus van suposar més de 56.000 milions d’euros que tots els consumidors hem pagat.” (Público).
 • “…els successius ajustaments des de 2009 a 2011 “no havien resultat suficients per a la consecució dels fins que les inspiraven i que el marc normatiu patia de certes ineficiències” (Público).
 • “Amb la nova normativa, les instal · lacions es veuran remunerades en funció de la vida útil del projecte i el pagament estarà referenciat a l’interès del deute espanyol a 10 anys més un diferencial, fixant un màxim del 6,5% per a les instal · lacions renovables i de l’7,5% per a les de biomassa. De fet, el decret suposa una forta retallada respecte a la retribució anterior, la generositat va motivar un creixement descontrolat de les renovables en l’última dècada i del dèficit de tarifa, raó de ser de la reforma elèctrica.” (Público).
 • “Companyies elèctriques com Endesa, Iberdrola o Gas Natural han pressionat en diferents instàncies del Govern per titulitzar o aconseguir aval públic per al dèficit aflorat el 2013 i que, en principi, havia de ser assumit per les arques públiques. Des de la seva creació el 2011, aquest fons ha titulitzat deute per import d’uns 24.000 milions d’euros vinculada al dèficit de la tarifa, un desfasament entre els ingressos i els costos regulats del sistema elèctric que ronda els 30.000 milions d’euros en termes acumulats.” (Público).
 • “El dèficit de tarifa, originat en bona mesura per la desencertada planificació energètica de diferents governs, és un deute dels consumidors espanyols amb les cinc principals companyies elèctriques del país” (Público).
 • “…el Govern espanyol nada contra el corrent mundial de promoure i fomentar “l’ús de les fonts netes.” (El Faro de Vigo).“…la factura acabarà recollint majors costos i, per tant, els consumidors “hauran de soportar noves pujades de la llum”. (El Faro de Vigo).
 • “…instal·lacions més antigues, com és el cas d’alguns parcs eòlics, la tecnologia més castigada pel decret, es quedaran sense remuneració.” (Público).
 • “L’Associació Empresarial Eòlica (AEE) recorrerà el nou reial decret de renovables publicat aquest dimarts al BOE “amb totes les seves forces i en totes les instàncies” possibles, ha anunciat el seu president, José López-Tafall, en l’acte d’inauguració de la Convenció eòlica 2014.” (Expansión).
 • “López-Tafall va lamentar a més que les retallades a l’eòlica es produeixin després que aquesta tecnologia hagi aconseguit el “rècord” de convertir-se en 2013 en la principal font de generació elèctrica.” (Expansión).
 • “El decret consta de 103 pàgines i estableix que les instal · lacions podran percebre durant la seva vida útil reguladora, a part del preu del mercat, una retribució específica per unitat de potència que cobrisquen els seus costos d’inversió.” (Expansión).
 • “En aquesta trobada, els principals directius de Gamesa, Acciona, Iberdrola, Enel Green Power i EDP Renovaveis ha coincidit a assenyalar que «el mal fet al sector és molt greu» i han acusat el Govern de “crear inseguretat jurídica i de manca de credibilitat davant els inversors ». També subratllen que Espanya «perdrà el seu lideratge en aquestes tecnologies i indústries»” (ABC).
 • “A partir d’ara, segons APPA, «hi haurà instal · lacions renovables (principalment eòliques i minihidràuliques) que amb prou feines deu anys de vida cobren menys per l’energia que generen que instal · lacions nuclears amb més de quaranta anys d’existència. Es dóna la paradoxa que en les hores que generen abarateixen el preu i, per tant, no arriben a cobrar el preu mitjà anual de l’electricitat. Tot això, tot i ser tecnologies netes que no contaminen ni generen residus ».” (ABC).
 • “Rendibilitat raonable: El valor sobre el qual girarà la “rendibilitat raonable” de les instal · lacions es calcularà com la mitjana del rendiment de les Obligacions de l’Estat a deu anys” (Cinco Dias).
 • “Per fixar aquesta rendibilitat “s’establiran mitjançant un reial decret les condicions, tecnologies o col · lectiu d’instal · lacions concretes que podran participar”. (Cinco Dias).
 • “Requisits necessaris per a la inscripció en el registre de règim retributiu (article 46): perquè una instal · lació puga ser inscrita al registre de règim retributiu específic en esta
  t d’explotació, seran requisits imprescindibles:
  • a) Que la instal · lació estiga totalment finalitzada en la data límit.
  • b) que la instal·lació compleixi els requisits i les condicions establertes per ordre del ministre d’Indústria.”(Cinco Días).
 • “Els molins no seguiran creixent a Castelló, almenys a curt i mig termini. Fins i tot és probable que algun dels 16 parcs eòlics que funcionen a la província des de fa vuit anys acabe paralitzat.ª (El periódico Mediterrraneo).

Els articles de premsa

 • Público. El Gobierno aprueba el último recorte para las renovables.
 • Faro de Vigo. La eólica gallega avisa del cierre de parques y la inviabilidad de los futuros.
 • Cinco Dias. Renovables: qué es la “rentabilidad razonable”, según el BOE.
 • Expansión. La eólica luchará contra el recorte “con todas sus fuerzas y en todas las instancias”.
 • Expansión. BRUSELAS AVISA: EL RECORTE RETROACTIVO A RENOVABLES AHUYENTA LA INVERSIÓN.
 • ABC. Las renovables, «en pie de guerra» contra el decreto que recorta su retribución.
 • El Periódico Mediterraneo. La ley de renovables paraliza ‘sine die’ 16 parques eólicos en Castellón.
 • El Correo Gallego. UU.AA. denuncia que la reforma eléctrica “pone en riesgo” de cierre “todo parque” que no sea de grandes eólicas.
 • Energías Renovables (2013). Industria tampoco quiere que los autoconsumidores almacenen la energía que generen.
 • Voz Pópuli (2013). Sin vuelta atrás: el ‘rodillo’ del PP legaliza el asalto de los inspectores a las casas con placas solares.