Matí del dissabte dia 27 de setembre, celebració extraordinària del ritual del Pa Beneït a La Torre de les Maçanes

Conselleria d’Educació, Cultura i Esport

RESOLUCIÓ de 7 de maig de 2014, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual s’incoa l’expedient de declaració de Bé d’Interés Cultural Immaterial a favor del ritual del Pa Beneït de la Torre de les Maçanes.
[2014/4075]

…Dins de les festes de pans místics a Espanya, el ritual del Pa Beneït de la Torre de les Maçanes té un lloc destacat, ja que és la tradició més antiga que atresora la província d’Alacant i una de les poques manifestacions que queden en el conjunt de l’estat espanyol d’aquells rituals medievals d’ofrenes de pans místics. Diari Oficial de la Comunitat Valenciana 13 de maig de 2014.

En el matí del dissabte dia 27 de setembre, una celebració extraordinària del ritual del *Pa Beneït a La Torre de les Maçanes, coincidint amb la declaració com Bé d’Interès Cultural Immaterial, vindrà precedida per una interpretació del paisatge cultural de La Torre des d’un punt proper a la vila que domina la població i la vall.

La tradició explica que, quan en 1658 la plaga de llagosta va impactar sobre La Torre de les Maçanes, la població va buscar la intercessió de Sant Gregori. Les terres van ser ruixades amb aigua beneïda passada pel relicari del cap del sant, custodiat en la basílica del sant, situada en Sorlada, Navarra.

La plaga va desaparèixer. El fet va ser interpretat pels habitants com un miracle obrat pel sant. Sant Gregori va ser proclamat sant patró de la vila. La festa principal de La Torre de les Maçanes se celebra des de llavors el 9 de maig, dia del sant. La festa té com a eix simbòlic la benedicció i ofrena de grans pans d’uns 5 quilograms en forma de tonya que les joves de la localitat porten en festeig sobre els seus caps.

Els pans, beneïts, ofrenats i distribuïts entre la població a l’església parroquial de Santa Anna, simbolitzen l’agraïment del poble a la protecció del sant, al mateix temps que la celebració del cicle agrícola i la fecunditat femenina. La identitat local es renova així any rere any en paral·lel a la ructificació de la collita de cereals. Els pans representen la comunió del poble amb el seu paisatge cultural.

En el matí del dissabte dia 27 de setembre, una celebració extraordinària del ritual del Pa Beneït, coincidint amb la declaració com Bé d’Interès Cultural Immaterial, vindrà precedida per una interpretació del paisatge cultural de La Torre des d’un punt proper a la vila que domina la població i la vall.

Durant els dies 27 i 28 s’obriran al públic immobles singulars del patrimoni cultural local, els restaurants adherits oferiran plats típics de la gastronomia autòctona, i s’organitzaran
itineraris patrimonials amb la finalitat de facilitar el coneixement i el gaudi directe del paisatge agrícola de muntanya característic de la localitat.

Dissabte 27 de setembre.

  • 11:00 Morret de la Forca (juntal dipòsit de l’aigua). Interpretació del paissatge de La Torre de les Maçanes.
  • 12:00 Desfilada del Pa Beneït.
  • 12:30 Misa amb benedicció, ofrena i distribució del Pa Beneït.

Dies 27 i 28 de setembre.

De de 12:30 a 14:00 i de 16:00 a 19:00 romandran les portes obertes en els següents immobles del patrimoni cultural local:

  • Casa Alta. Carrer del Castell, 27.
  • Molí elèctric. Avinguda d’Espanya, 32.
  • Safareig públic. Avinguda d’Espanya, 15.

*Salvem la ï