Asamblea Popular del Pueblo Juchiteco

Una comunitat indígena de Mèxic…

Logo Coordinadora d'Estudis Eòlics del Comtat

La ASAMBLEA POPULAR DEL PUEBLO JUCHITECO, ha sol·licitat la col·laboració de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat per frenar la construcció de 6.000 aerogeneradors, part d’ells en terres considerades “sagrades” i de gran valor ecològic. El col·lectiu ha denunciat extorsions a les persones que s’oposen al projecte, avalat també per les administracions locals.

Fotos Facebook - Asamblea Juchitán

Els indígenes zapoteques, localitzats a l’istme de Tehuantapec, han demanat ajuda a la Coordinadora per evitar un projecte del qual participen diferents empreses europees, entre elles les espanyoles Gamesa, Endesa i Gas Natural. La comunitat denúncia l’impacte que tindrà sobre el medi natural la construcció de 6.000 molins sobre una superfície de 15.000 quilòmetres quadrats. Part del sòl afectat són terres comunals protegides, considerades sagrades pels indígenes.

Asamblea Popular del Pueblo Juchiteco al Facebook

Un dels líders del moviment contra la construcció de molins, Carlos Sánchez, un dels pocs indígenes que parla castellà, denuncia les pràctiques que està patint la comunitat. “Ens amenacen i fins i tot un company nostre ha estat assassinat”, alerta Sánchez, qui detalla que les grans empreses embriaguen als indígenes perquè signen contractes que no entenen, ja que desconeixen el castellà.

L’home blanc planta molins. El negoci brut de les eóliques.

Anna Climent, presidenta de la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat, considera important que el col·lectiu pugua difondre la causa dels indígenes i destaca que la lluita de la Coordinadora haga traspassat fronteres. “Ens va sorprendre que contactessin amb nosaltres i ara treballarem per evidenciar que el negoci brut de les eòliques es produeix en altres llocs del món i fins i tot atempta contra els drets humans”, manifesta.

L’home blanc planta molins. El negoci brut de les eóliques.
L’home blanc planta molins. El negoci brut de les eóliques.

Somos Viento. Blog del Documental

La terra, el mar i el vent no es venen, s’estimen i es defenen!

Aquesta comunitat ha creat una queixa en la plataforma change.org a la que convidem a tothom a adherir-s’hi.

Que se suspenda la construcción del parque eólico Bii Hioxho en nuestras tierras comunales Binnizá.

Més info:

  • Asamblea Popular del Pueblo Juchiteco.
  • Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat.
  • El Rentonar. L’home blanc planta molins.
  • Diario Información. Indígenas mexicanos piden ayuda a la Coordinadora de El Comtat en su lucha contra 28 parques eólicos.
  • Malos vientos. Apoya al pueblo Juchiteco en su lucha por la vida y por la tierra comunal.
  • Somos Viento. Blog oficial del documental “Somos Viento”.
  • Ràdio Alcoi, a partir del minut 14;22. Molt interessant!: La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat s’ha convertit en un exemple de resistència, de lluita i d’organització d’una comunitat de municipis enfront dels interessos de les grans empreses i no només en el territori valencià o en el territori espanyol sinó que també ha estat exemple per a una comunitat indígena de Mèxic que té un problema semblant, però per dir-ho d’alguna manera, “a lo bèstia”.