L’Assemblea dels Pobles de la Mariola, organitza cada any l’Aplec de la Mariola a un dels pobles que formen part de la serra

L’aplec és una trobada anual organitzat per entitats i associacions de l’entorn de la serra, amb l’objectiu de promoure la llengua, la cultura i les tradicions del nostre territori, però sobretot de fomentar la relació entre els activistes associatius de la Mariola.

Aquest any l’Aplec té com a lema “Futur del patrimoni arquitectònic industrial”, pretenent fixar un punt d’inflexió en el futur d’aquest patrimoni que tant caracteritza els pobles de la Mariola, i que necessita l’acció immediata per a no acabar desapareixent. Al voltant del tema hi haurà xerrades durant el dissabte i dues exposicions, una al voltant de la recuperació dels molins de Banyeres a la Fundació Valor, i una exposició fotogràfica anomenada “Paisatges del treball” a la Cambra del museu valencià del paper.

A més, l’Assemblea dels Pobles de la Mariola ha preparat també una lectura de poemes en homenatge a Joan Valls i Jordà iLa cançó de Mariola. Hi haurà concerts, fira d’entitats i productes autòctons, xerrades, ruta pels molins de Banyeres, albaes, danses i molt més.

Programa d’activitats

DIVENDRES 3 D’OCTUBRE

 • De 20:00 a 23:00h: Fira d’Entitats i Fira de Productes autòctons.
 • 20:30h: Acte d’inauguració, amb la Coral Mariola de Banyeres.
 • 21:30h: Sopar popular.
 • 23:00h: Concerts: Badok, El Diluvi, La Trocamba Matanusca i Djs.

DISSABTE 4 D’OCTUBRE

 • 08:30h: Xocolatada.
 • 09:00h: Excursió guiada: Ruta dels Molins (des de l’entrada del Parc Municipal Vil·la Rosario).
 • 10:00h: Jocs infantils a càrrec del Grup Scout Edelweiss.
 • De 10:00 a 23:00h: Fira d’Entitats i Fira de Productes autòctons.
 • 12:00h: Xarrada: «El patrimoni intangible i la memòria col·lectiva de la indústria com a element necessari del futur dels pobles de la Mariola.» a càrrec de l’arqueòleg i historiador Gabriel Guillem.
 • 14:00h: Paella de germanor.
 • 16:00h: Recital de poesia de Joan Valls.
 • 17:00h: Taula Redona. Participaran: Isaac Montava, pel seu projecte sobre la recuperació dels edificis dels molins paperers de Banyeres de Mariola; Pep Fuster, pel seu treball des del Club d’Amics de la Unesco en la divulgació del patrimoni arquitectònic industrial alcoià; i Maria José Martínez, membre de Col·lectiu Saginosa i arxivera municipal d’Ibi, per les campanyes a favor de la recuperació del molí de paper d’Ibi.
 • 19:00h: Cercatasques i cant d’Albaes amb el versaor Josemi, els cantaors Toni Violí i Josep Apa, el dolçainer Germán Estévez i el tabaleter Leandre Santonja (des de l’entrada del Parc Municipal Vil·la Rosario fins la plaça Major).
 • 20:30h: Danses amb la Colla de dolçaines i tabals El Braçal i el taller de danses del Casal de la Joventut (a la plaça Major).
 • 21:30h: Sopar popular.
 • 23:00h: Concerts: Arthur Caravan, Smoking Soul’s, Auxili i Escala i Corda Dj.

DEL 26 DE SETEMBRE AL 5 D’OCTUBRE

Exposició Fotogràfica: «Paisatges del treball», de Pep Fuster. Una proposta de recuperació dels valors estètics i col·lectius dels entorns del món del treball (cambra del Museu Valencià del Paper, Parc Municipal Vil·la Rosario).

DEL 26 DE SETEMBRE AL 5 D’OCTUBRE

Exposició: projecte de final de carrera d’Isaac Montava sobre la recuperació del conjunt arquitectònic Molí Sol – Molí Pont; i projecte de final de carrera de Carlos Francés sobre la recuperació de l’edifici de la fàbrica de l’Estació (Fundació Valor, carrer de La Creu, 5)

NOTA: En cas que no s’especifique el lloc d’una activitat, s’enten que tindrà lloc al Parc Municipal de Vil·la Rosario de Banyeres de Mariola.

Enllaços de l’Assemblea dels Pobles de la Mariola