Els veïns demanen a l’alcaldessa que exigisca una solució alternativa amb Iberdrola pel significat dels arbres per al poble

Els veïns de Benilloba van rebutjar la iniciativa d’Ibedrola de talar sis dels ciprers del Calvari que travessa la línia elèctrica en l’assemblea oberta convocada divendres passat a la Casa de la Cultura del municipi per informar de les intencions de la companyia elèctrica.

L’alcaldessa, Ana Delia Gisbert «Taes», acompanyada pel regidor de Medi Ambient, Jordi Jiménez, van explicar als assistents -prop d’un centenar- la situació després que un tècnic d’Iberdrola demanara a l’Ajuntament permís per a talar els arbres que es troben a menys de 4 metres dels cables de la línia elèctrica.

Gisbert va explicar que el tècnic havia acudit a l’Ajuntament abans de les eleccions, però l’anterior corporació no li va donar resposta i ara ha tornat «demanant autorització per fer la tala en base a una llei que obliga que no hi haja vegetació a una distància de 4 metres de la línia elèctrica pel perill d’incendi o electrocució que comporta».

L’alcaldessa va explicar que després de negociar amb el tècnic, aquest va acceptar la possibilitat de podar els arbres, el que significaria rebaixar-los entre tres i mig i quatre metres. Una proposta que tampoc no va ser rebuda de bon grat pels veïns que consideren que tant l’impacte visual, com la possibilitat que els ciprers acabaren morin, com a no acceptable.

Les diferents intervencions que es van produir durant la reunió, que es va prolongar durant una hora i mitja, van anar adreçades a la responsabilitat de la companyia i exigint que aquesta optés per una mesura menys agressiva amb el patrimoni cultural de Benilloba, que conforma el Calvari de la localitat amb arbres centenaris.

Els assistents van demanar fermesa a l’alcaldessa davant el que van considerar una «intimidació» per part d’Iberdrola, que exigeix una resposta immediata de la seua petició d’actuar en aquests arbres.

El consistori ha decidit com a mesura preventiva aïllar els ciprers afectats amb tanques i demanar una reunió d’urgència amb el director territorial d’Iberdrola a Alacant per tractar de trobar una solució alternativa a la tala i/o poda dels arbres.

La indignació dels assistents davant la notícia va fer que molts dels veïns amenaçaren amb canviar-se de companyia elèctrica en el cas que Iberdrola faça cas omís de les demandes del poble i van exigir al Consistori que fes el mateix, a més que emprenga les mesures de pressió que considere oportunes, com la recollida de signatures o convocatòria de manifestacions.

Cada arbre ens importa, i molt… i si sòn un símbol per a un poble, encara més…

  • Diario Información. La asamblea de Benilloba rechaza talar 6 cipreses y pide a Iberdrola otro plan.
  • El nostre periòdic. Benilloba diu no a la tala de sis xiprers del Calvari.
  • Aramultimedia. Benilloba i Iberdrola arriben a un principi d’acord pel que es dura a terme una poda mínima dels arbres més afectats. 31/07/2015.